Aardappelsalade

Ingrediënten

  • 600 gram stevige (biologische) aardappelen of Opperdoezer Ronde
  • 1 middelgrote ui, grof gesnipperd
  • 4 lente-uitjes, in ringetjes van ½ cm gesneden (te vervangen door nog 1 middelgrote ui)
  • 3 hardgekookte scharreleieren, in blokjes gesneden (eieren zijn niet absoluut nodig maar wel lekker)
  • Eventueel (aanbevolen!) ± 2 volle eetlepels fijngesneden bieslook (desnoods peterselie)
  • Sausje 1 of 2 (zie onderaan)

Bereidingswijze

2 personen

Kook de aardappelen gaar in ca. 20 minuten (afhankelijk van de soort). U kunt de aardappelen van tevoren dun schillen of flink schrobben, een beetje onbespoten schil in de salade kan geen kwaad. Maak ondertussen (of vooraf) één van onderstaande sausjes klaar. Bak het knoflook-notenmengsel zachtjes, dus niet te heet, in olijfolie; de knoflook mag niet te bruin worden. Strooi het warme mengsel op een bord, waarop een vel keukenrol ligt (eventueel het vet eraf deppen met nog een vel keukenrol). Giet de aardappelen af en snijd ze direct in blokjes (wat kleiner dan dobbelstenen). Giet direct een sausje over de warme aardappelen. Strooi de uien, lente-uitjes en evt. de bieslook erover en meng die er tegelijk met het sausje door. Schep er tenslotte de blokjes hardgekookt ei heel voorzichtig door. Strooi het knoflook-notenstrooisel erover

DE SALADE KAN DIRECT LAUW WORDEN GEGETEN

Naar wens garneren met olijven, gehalveerde radijsjes, plakjes ei. 

Wilt u eens variëren, doe dan gehalveerde radijsjes, ontpitte en gehalveerde olijven en eventueel maiskorrels door de salade, maar geen ei. Bedek de salade dan eventueel met plakken ei. Neem geen tomaten, die zijn te nat. Ook gekookte zomerbietjes in blokjes of kleine tuinboontjes kunnen erdoor (dan geen radijs e.d.). Je kunt met dit basisrecept dus alle kanten uit. Is er weinig in huis, alleen aardappelen, uien en eventueel ei (met sausje), liefst met een strooisel, is ook al erg lekker.

Sausje 1: mengsel van 3 volle eetlepels mayonnaise en 2 volle eetlepels magere of halfvolle yoghurt, peper en zout. U kunt natuurlijk ook meer yoghurt nemen of alleen halfvolle mayonnaise, net wat u gewend bent.

Sausje 2: 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap (of witte (wijn-)azijn), peper en zout naar smaak. Schud dit mengsel goed door elkaar in een jampotje. Meer saus: de verhouding olijfolie : citroensap blijft 3:1. Dit sausje vind ik lekkerder, maar meer calorieën

 

avocado-mangosalade van Mariska

Ingrediënten

  • 1 tamelijk rijpe avocado in kleine dobbelsteentjes
  • ½ komkommer idem
  • 1 rijpe mango idem (eventueel mango uit blik)
  • 2 eetlepels sesamolie (desnoods zonnebloemolie)
  • 1 eetlepel appelazijn of ¾ eetlepel citroensap
  • peper en zout
  • ± 15 grof gehakte walnoten (desnoods geroosterde pijn- of zonnepitten)

Bereidingswijze

2 personen

Meng de olie, azijn, peper en zout en klop door elkaar. Doe avocado, komkommer en mango door elkaar en schep er de het sausje door. Strooi de gehalte walnoten er over.

In plaats van de oliedressing gebruik ik ook wel mayonnaise, gemengd met magere yoghurt. Maar het lekkerst is het met sesamolie. Met de rest van de komkommer maak ik later Zaziki.

zaziki

Ingrediënten

  • ± 3 dl kwark (liefst vol) *
  • ± ½ kleine komkommer
  • 1/2 teentje knoflook (meer mag ook)
  • peper, zout
  • 1 volle eetlepel fijn geknipte bieslook of idem lente-uitje, ook het groen
  • 1 eetlepel goede olijfolie

Bereidingswijze

2 personen of meer

Rasp de komkommer grof (ik snijd hem in plakjes van ± 1 mm en die weer in dunne reepjes). Meng de komkommer met de kwart, peper, zout (naar smaak) en de meeste bieslook. Pers de knoflook er boven uit. Roer er tenslotte de olijfolie door en garneer met wat bieslook of groen van lente-uitje.

Kan goed een dagje bewaard worden; wordt dan ietsje wateriger door de komkommer.

* Doe liefst wat crème fraîche of sour cream door de kwark, zeker als deze mager is want de smaak moet romig zijn.

Salada doña ifigenia

Ingrediënten

  • ± 2 handjes vol gemengde sla of reepjes ijsbergsalade
  • ½ rijpe avocado in dobbelsteentjes
  • 2 kleine tomaten (of 1 grote), elk in 8 partjes gesneden
  • 8 tot 12 (naar smaak) dunne schijfjes komkommer, doormidden gesneden (eventueel niet schillen maar goed wassen)
  • 1 kleine of ½ grote appel in dobbelsteentjes of kleine reepjes gesneden (bijv. Goudreinet of Cox)
  • ½ banaan in niet te dunne schijfjes (schijfjes doormidden snijden)
  • 1 kleine rode paprika in (niet te dunne) reepjes (bij meer personen bijv. rode en groene paprika)
  • 1 volle eetlepel (of meer) zonnepitten of pijnboompitten, even in de koekenpan geroosterd met een beetje zonnebloemolie

Bereidingswijze

Als u ooit op het wonderschone, niet toeristische eiland La Gomera komt, moet u net als ik eens gaan eten bij Doña Ifigenia in het gehucht Las Hayas, niet ver van Valle Gran Rey. Vanuit de vallei wandelt u er in 3 uurtjes heen en terug kunt u per bus of weer te voet. Er is een voortreffelijk Duits wandelgidsje (Goldstadt) van La Gomera; wel in Nederland kopen!

Doe alles, behalve de pitten, in een slaschaal. Als sausje kunt u 2 of 3 eetlepels zonnebloemolie met 1 eetlepel citroensap (of appelazijn) en een beetje peper en zout erdoor mengen. Of: 1 volle eetlepel halfvolle mayonaise + idem Biogarde yoghurt of magere kwark, peper en zout. Meng de saus voorzichtig door de salade en strooi de pitten erover.

Hierbij eten: (oven-)frites, grote gepofte aardappelen, risotto, pilav, in de schoongeschrobde schil gekookte EKO-aardappelen (of Opperdoezer Ronde) of roast potatoes. Wilt u het helemaal luxueus maken, doe er dan gekookte maïskolven (met of zonder kruidenboter) bij (zie elders), of een groenteschotel.