Bonenpot
Ingrediënten
- diverse soorten bonen (gaargekookt), samen ongeveer 1 jampot vol (witte, rode, bruine, zwarte-ogen-bonen e.d.).
- een rode paprika of wat rode en groene paprike (in niet te kleine stukjes)
- een middelgrote ui, grof gesnipperd
- een teentje knoflook, zeer fijn gesneden of geperst
- beetje zout want de bouillon is ook zout (zie hieronder), proeven!
- hete chilipoeder of sambal oelek (1 afgestr. theelepel of meer naar smaak)
- 1 afgestreken theelepel oregano of marjolein (liefst vers uit eigen tuin)
- flinke scheut groentebouillon (van poeder of blokje)
- een vleestomaat of 2 kleine tomaten, (kleingesneden) evt. uit blik
- 1/2 blikje maïs of verse maïs van een kolf geschraapt
- eventueel wat blokjes courgette
- 150 tot 200 gram (parboiled, zilvervlies of meergranen) rijst
- eventueel tortilla’s
Bereidingswijze
2 personen
Fruit ui en stukjes paprika ongeveer 3 minuten op niet te heet vuur in (olijf)olie.
Eventueel in plaats van sambal wat fijngesneden verse rode peper (zonder zaadjes) met de paprika en ui meebakken.
Fruit op het laatst de knoflook even mee tot ze gaat geuren (goed roeren).
Doe de kleingesneden tomaten er bij, even roerbakken.
Doe er zout, sambal oelek, oregano en bouillon (desnoods water) bij. Heb je bonen-nat, doe dat er dan ook bij. Niet te veel vocht, het is geen soep,
Laat ongeveer 10 minuten zachtjes nastoven.
Tenslotte doe ik er diverse restjes bonen* en maïs bij.
Alles met de bonen nog even goed doorwarmen.
Kruiden dus naar smaak, mild, heet of nog heter. Proeven! Inplaats van zout, chilipoeder en oregano kun je desnoods Cajun kruiden nemen, meestal zit daar zout in dus oppassen. Als je ze zonder zout kunt kopen is dat beter.
Eventueel de laatste 5 minuten blokjes courgette erbij (als je een restje hebt).
Hierbij kook ik gewoon rijst (“parboiled”), dat is voorgekookte witte rijst met de voedingsstoffen erin, of basmati e.d.).
Heel lekker ook met tortilla’s of andere “wraps”. Doe er dan minder rijst bij.
Tortilla’s natuurlijk volgens gebruiksaanwijzing opwarmen. Steeds wat bonenpot op een tortilla doen, oprollen en uit de hand eten. (Eventueel eerst geraspte kaas over de het bonenmengsel strooien).
Voorgerecht bijvoorbeeld guacamole (pittige avocadopuree) met Nacho-chips (liefst neutrale smaak).
Volgende dag opwarmen in de oven: rolletjes tortilla’s met bonenmengsel erin, in een vuurvaste schotel leggen, geraspte kaas erover en ongeveer 8 minuten in hete oven..
* BONEN: bij veel bonengerechten houd ik wat over, dat ik in een plastic zakje invries. Idem maïs.
Veel plezier ermee, dit is echt heel snel klaar en goed voor restjes.
Guacamole
Ingrediënten
- Rijpe acocado
- Knoflookteentje
- 1 eetlepel mayonnaise
- 1 theelepel tomatenketchup
- Mespuntje zout
- Flinke mespunt ui/sjalot
Bereidingswijze
Schil een rijpe avocado en doe deze in blokjes in een vrij diepe kom.
Een klein knoflookteentje in kleine stukjes snijden en erbij.
Verder nog erbij: een volle eetlepel mayonnaise (niet teveel) en een volle theelepel tomatenketchup,.
mespuntje zout, flinke mespunt hete chilipoeder of sambal oelek (voorzichtig, naar smaak)
Eventueel een volle theelepel zeer fijngesneden ui of sjalot erbij.
Met een staafmixer fijnmaken of gewoon met een vork prakken (dan) de knoflook uitpersen).
De mayonnaise is het makkelijkst, eventueel vervangen door ongeveer 1 eetlepel goede olijfolie en een theelepel citroensap.
Erbij: tortilla chips (nacho’s), bij voorkeur neutrale smaak. Desnoods crackertjes.
Borrelhapje of voorgerecht!
Mexicaanse ovenschotel met tortilla chips
Ingrediënten
- 1 middelgrote ui, grof gesnipperd
- 1 rode of groene paprika of van beide wat, grof gesnipperd
- (eventueel een half rood pepertje, zonder zaden, fijn gesnipperd)
- 2 tomaten, in blokjes gesneden (of extra tomatenpuree)
- 1 of 2 tenen knoflook, heel fijn gesneden
- 1 klein blikje tomatenpuree
- ½ blikje of potje maïs (ongeveer)
- restje gekookte sperziebonen (bijv. 150 gram) en/of wat blokjes rauwe courgette
- ½ blikje chilibonen (of bruine of kidney-bonen)
- eventueel een restje witte bonen in tomatensaus
- Mexicaanse kruiden (zie hieronder)
- olijfolie
- zout (ongeveer
- tortilla chips
- geraspte pittige kaas
- zure room
Bereidingswijze
2 personen, snel recept, hoeveelheden bij benadering
Roerbak de ui en de paprikasnippers in de olie, niet te heet, ongeveer 3 minuten.
Tomaten en kruiden erbij en nog een minuutje of 3 zachtjes roerbakken.
Tenslotte de tomatenpuree en zout naar smaak erdoor, goed roeren.
Alles op een zacht pitje nastoven tot de uien en de paprika zacht beginnen te worden.
Sperziebonen, chili- en/of andere bonen en maïs erdoor en alles goed doorwarmen.
Oven voorverwarmen, 10 minuten op 200 °C.
Ondertussen het warme mengsel in een ingevette ovenschaal doen.
Flink wat tortilla chips er grof over kruimelen.
Daarover een dikke laag geraspte kaas.
Bak de schotel ongeveer 10 minuten of tot de kaas goed gesmolten is.
Opdienen: met de zure room er apart bij en bijvoorbeeld guacamole van avocado’s, met de rest van de tortilla chips om daarin te dippen.
Kruiden: Mexicaanse of Cajun kruiden kant en klaar of
2 volle (kleine) theelepels paprikapoeder, een flinke mespunt sambal (of chilipoeder of cayennepeper) en een afgestreken theelepel oregano, eventueel een mespunt gemalen komijn = djinten.
In plaats van sambal e.d. is een half fijngesneden rood pepertje (zonder zaadjes) ook lekker, meebakken met de knoflook.
Wees voorzichtig met sambal, pepertje e.d., eerst proberen
Restjes: overgebleven bonen, mais e.d. vries ik gewoon in voor een volgende keer.
Meer personen: doe er dan bijvoorbeeld sperziebonen èn courgette in.