Briami Griekse groenteschotel
Ingrediënten
- 1 aubergine – niet schillen
- 1 courgette (even groot als aubergine) – niet schillen
- 4 middelgrote, vastkokende aardappelen – wel schillen
- 1 grote groene paprika
- 2 middelgrote uien – uiteraard schillen
- 250 gram sperziebonen – schoonmaken
- 600 gram vleestomaten (geheel of gedeeltelijk te vervangen door bliktomaten)
- 2 teentjes knoflook – pellen
- pittige fetakaas (bijv. 50 gram of meer per persoon)
- flink wat goede olijfolie, voor de smaak
- een laurierblad
- flinke mespunt nootmuskaat
- verse thijm, fijngeknipt, een volle theelepel (of afgestreken theelepel gedroogde thijm)
- peper en zout
Bereidingswijze
Dit recept heb ik gevonden op www.mastercook.com het internet en zelf bewerkt. Daarbij gebruik gemaakt van andere recepten op internet. Dit was de uitkomst
ongeveer 3 personen
Gebruik een braadpan of grote hapjespan.
Snijd de uien in dunne ringen, snijd de knoflook heel fijn.
Snijd de groenten, tomaten en aardappelen in hapklare brokjes; de aardappelen eventueel wat grover.
Roerbak de uien even voor in ruim olijfolie, ongeveer 1 minuut.
Doe er dan de aubergine, paprika, knoflook en aardappelen bij.
Zo nodig nog wat olijfolie bijgieten. Roerbak dit op matig vuur ongeveer 3 minuten.
Doe er dan de tomaten bij en meng alles goed. Nog eens 2 minuten zachtjes stoven.
Voeg de sperziebonen toe, peper, zout en kruiden.
Zo nodig nog wat water erbij en/of het vocht van tomaten uit blik. Zachtjes aan de kook brengen.
Het mengsel moet niet te nat zijn, maar er is wat vocht nodig voor de aardappelen.
Ongeveer 15 minuten heel zachtjes stoven met het deksel op de pan, tot de aardappelen gaar zijn en het vocht bijna verdampt. Niet te lang stoven!
Stoof de courgetteblokjes alleen de laatste 4 minuten mee, anders worden ze te zacht.
Kijk zo nu en dan of het gerecht niet aanbrandt; zo nodig wat water erbij.
Bij voorkeur laat ik het gerecht een poosje staan, zodat de smaak van de kruiden goed intrekt. Dan zo nodig weer wat opwarmen (liefst in magnetron).
Serveren met blokjes pittige (geiten-) fetakaas en lekker brood. Bijvoorbeeld Turks brood, Ciabatta of stokbrood. Ik vind zelfgemaakt Iers sodabrood er ook erg lekker bij. En ik roer voor het opdienen een deel van de fetakaas erdoor.
Ook jonge, zachte geitenkaas vind ik bruikbaar. Dan niet erdoor roeren maar bij het brood geven.
Caribische rijstschotel met bananen
Ingrediënten
- ± 150 gram rijst (bij voorkeur “parboiled” met alle voedingsstoffen er nog in)
- 1 groentebouillon-tablet
- 1 rode paprika
- ½ struik bleekselderij
- 2 bosuitjes in ringetjes, ook het groen (of 1 volle etlepel fijngesnipperde ui plus eventueel wat bieslook)
- 2 bananen
- Gedroogde mango (ongeveer 125 gram) of wat schijven (evt. een blikje) ananas
- Eventueel wat verse, rijpe mango of ananas
- 1 of 2 eetlepels olijfolie
- 75 gram cashewnoten (desnoods pinda’s of hazelnoten)
Saus: (eventueel te vervangen door mango-chutney)
- een volle eetlepel verse koriander of peterselie (met een mespunt korianderpoeder)
- 1 bosuitje in ringetjes (of gesnipperde ui en eventueel bieslook)
- 2 gemberbolletjes, heel fijn gesnipperd
- 1 eetl. gemberstroop
- 1 theel. citroensap
- 1 teentje knoflook (uitgeperst of fijngesneden)
- een klein mespuntje sambal oelek (voorzichtig met sambal)
- 1 eetl. olijfolie
- 1 kleine theel. appel(cider) azijn
- snufje zout
- 1 eetlepel water
Bereidingswijze
2 personen
Maak de saus eventueel vooraf:
Die de ingrediënten in een kom of liever een hoge beker. Maak er met de staafmixer een saus van, goed fijnmaken.
Proeven, moet er nog een beetje gemberstroop of juist citroensap en/of sambal bij? Is de smaak te scherp, doe er dan nog een eetlepel olijfolie bij.
Rijstschotel:
De gedroogde mango in stukken van ± 2 cm snijden en minstens een dag of langer weken in een beetje water.
Kook de rijst in groentebouillon volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Rooster de gehalveerde noten zachtjes in een koekenpan tot ze beginnen te geuren. Doe dat zo laat mogelijk zodat ze nog warm zijn.
Snijd de paprika en bleekselderij in kleine blokjes.
Snijd de bananen in dikke plakjes.
Stoof de uitjes, paprika en bleekselderij ongeveer 8 minuten zachtjes in wat olie of boter; de groenten moeten knapperig blijven.
Roer ze door de rijst, tezamen met de bananen en de uitgelekte stukjes mango of ananas.
Met het deksel op de pan ongeveer 5 minuten laten staan (de stukjes banaan moeten warm en zacht zijn maar niet helemaal gesmolten). Als de rijst is afgekoeld, dan de schotel op een klein pitje op een warmhoudplaatje zetten, zodat alles weer goed warm wordt.
Opdienen met de saus, geroosterde noten en stukjes of schijven ananas en/of verse, rijpe mango apart erbij
Confederate caviar met bataat puree
Ingrediënten
- 150 gr. zwarte-ogenbonen (of kidney beans of bruine bonen) te koop bij Turkse winkel of in blik bij sommige supermarkten
- 1 theelepel bonenkruid (niet beslist nodig vind ik)
- 500 gram bloemige aardappels (schillen, in grote stukken)
- 500 gram zoete aardappelen (goed wassen; ik schil ze niet)
- 1 sherryglas (1 dl) olijfolie
- 1 sherryglas rode-wijnazijn (ik neem de helft; ik vind het anders te zuur); probeer ook eens appelazijn
- zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
- 1 eetl. jalapeño pepers – of 1 eetl. kappertje (eventueel) en 1 eetl. groene Tabasco saus – zeer fijn gehakt
- (Jalapeño pepers zijn bijv. bij AH te koop in een potje.
- ½ rode Spaanse peper, met of zonder pitjes, zeer fijngehakt (desnoods sambal oelek of hete chilisaus )
- ½ afgestreken theelepel gemalen kruidnagel
- ¼ afgestreken theelepel vers geraspte nootmuskaat
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rijpe avocado, in reepjes
- enkele druppels limoen- of citroensap
- 1 zakje Tortilla-chips, naturel.
Eventueel: zachte Tortilla’s !
Bereidingswijze
Dit is een recept dat bewerkt is door Alma Huisken van het Algemeen Dagblad, zie www.almahuisken.nl.Ik gebruik het met haar toestemming. Er zijn ook versies van op internet te vinden, omdat het een traditioneel gerecht uit het zuiden van de Verenigde Staten is. Dit recept is makkelijker en sneller dan het lijkt en je kunt er meer dagen van eten want het verveelt niet.
4 personen; als je er niets bij eet: 3 personen
Week de bonen een nacht of een dag en kook ze gaar met het bonenkruid (ik laat dat weg).
Kooktijd hangt af van de bonen, kook ze niet tot prut. Zwarte-ogenbonen: na weken ca. 20 min tot ½ uur. Zonder weken: proef ze na 45 minuten; het kan langer duren.
Laat ze uitlekken. Of neem gare kidney-bonen uit blik of pot.
Kook de aardappelen: “gewone” aardappelen 20 minuten en “zoete” aardappelen 13 minuten.
Dus doe de zoete aardappelen na 7 minuten bij de gewone aardappelen.
Maak van al deze gekookte aardappelen samen een droge aardappelpuree, alleen met eventueel een scheut olijfolie.
Klop een dressing van de olie en azijn met het zout en de peper en roer daar de jalapeño’s (of vervanging), Spaanse peper, kruidnagel, nootmuskaat en knoflook door. *
Het is geen ramp als je de kappertjes weglaat, maar ik gebruik ze wel.
Roer een deel van deze dressing door de warme bonen (steeds even proeven). Serveer de rest van de dressing erbij.
Serveer de puree ernaast.
Garneer de schotel met reepjes avocado, waarover u eventueel wat limoen- of citroensap druppelt. Steek wat tortillachips als haaientanden in de puree. Geef er eventueel zachte tortilla’s bij.
De restjes heb ik de volgende dag met zachte tortilla’s opgegeten. Heerlijk. Er kan natuurlijk ook rauwkost of stokbrood bij, maar ik vind het een volledige maaltijd.
* Wees voorzichtig met pepers, tabasco saus en Spaanse peper, begin met afgestreken eetlepels.
Ik vond de saus vrij zuur en neem iets meer dan ½ sherryglas azijn. Ik heb ook niet al die saus bij dit recept gebruikt; het smaakt erg sterk. Ik vond de bonen lekkerder met wat minder van die saus. Dus goed proeven en eventueel wat minder saus maken.
Ik heb eenvoudig de olie, azijn, zout (geen peper), kappertjes en groene Tabasco saus(of vervanging), Spaanse peper (zonder zaadjes), kruidnagel, nootmuskaat en knoflook met de staafmixer fijn gemaakt. Dan hoef je ook deze ingrediënten vooraf niet fijn te snijden. Rode peper wel in wat kleinere stukken snijden; de rest kun je heel laten.
Couscous met 7 groenten en uien-rozijnensaus
Ingrediënten
- 150 gram couscous
- 4 of 5 volle eetlepels gare kikkererwten (kleine of grote eters) **
- ½ middelgrote winterwortel, in dobbelsteentjes
- 150 of 200 gram sperziebonen in stukken van ongeveer 7 cm
- 3 middelgrote stevige tomaten
- ½ middelgrote uit, in grove snippers
- 1 kleine courgette in dobbelsteentjes (niet te klein)
- 2 kleine aardappelen, in dobbelsteentjes (niet te klein)
- 2 eetlepels olijfolie, meer mag ook
- eventueel ontpitte dadels
- zout en sambal oelek, of harissa, de Marokkaanse sambal (heet!) of desnoods gewoon peper
eventueel: pittig gekruide roerbaktofu of groenteballetjes
Voor de uien-rozijnensaus***
- 2 middelgrote uien, gehalveerd en dan in niet te dunne plakken gesneden
- ongeveer 40 tot 50 gram rozijnen
- 1/2 afgestreken theel. gemberpoeder = djahé) en eventueel wat een bolletje heel fijn gesneden geconfijte gember
- 1 heel klein mespuntje (=snufje) gemalen kruidnagel
- ¾ volle theelepel (niet te vol) kaneel
- ongeveer 2 eetlepels zonnebloemolie, plantaardige margarine of desnoods olijfolie (minder mag ook)
- eventueel wat gembernat uit een potje
- zout
Bereidingswijze
2 of 3 personen
Start met de uien-rozijnensaus:
Wie geen tijd heeft voor de uiensaus, neemt mango-chutney, gewoon koud. Maar die uiensaus is wel ontzettend lekker
.*** In plaats gemberpoeder kan heel goed een beetje verse gemberwortel worden gebruikt. Wees voorzichtig met gember (sterk) en de kruiden. Vooral de kruidnagel heeft een dominerende smaak. En, de een wil het meer gekruid dan de ander. De kruiden moeten niet te overheersend zijn. Met geconfijte gember wordt de saus wat zoetiger.
Fruit de uien in de niet te hete olie, tot ze slap en gelig zijn, niet bruinbakken.
Doe de gember en de kruiden erbij en roer-bak alles nog ruim 2 minuten zachtjes.
Doe er een snufje zout bij en de rozijnen
De saus heel zachtjes ongeveer ½ uur laten stoven; eventueel als het te droog wordt een beetje water erbij doen.
Hebt u gemberpoeder gebruikt, dan mag er voor het stoven eventueel wat gembernat bij.
Als het goed is, smelten de uien grotendeels en krijgt u een dikke saus met opgezwollen rozijnen erin.
De groenten
Week de kikkererwten een nacht in ruim water en kook ze ongeveer 25 minuten, tot ze gaar maar erg stevig zijn. Proeven en eventueel langer koken. Uit blik kan ook, al vind ik die wat zacht.
Fruit de uien even in de niet te hete olijfolie.
Roer-bak dan de aardappelen en wortelen even mee, ongeveer 3 minuten, tot ze lichtbruin zijn.
Bak de tomaten nog even mee.
Doe de sperziebonen erbij.
Voeg ongeveer 1 dl (half limonadeglas) water toe, een flinke snuf zout, een mespunt (naar smaak) sambal oelek of harissa (voorzichtig!).
Laat dit mengsel 15 minuten zachtjes stoven; het is goed als de aardappel-blokjes en sperziebonen gaar zijn.
Kijk tijdens het stoven of het niet droogkookt; doe dan nog een beetje water erbij. Het eindresultaat moet niet te nat zijn.
Doe de gare kikkererwten en en courgette erbij, roer alles om en stoof nog 3 minuten. Niet langer, anders worden de courgettes slijmerig.
Proef nog even of er wat zout en/of peper door moet; niet te veel i.v.m. de smaak van de groenten.
Tenslotte: wat ontpitte dadels erdoor is heerlijk!
Is de saus toch te nat geworden, dan bind ik het met een beetje allesbinder (smakeloos) of desnoods wat in water geroerde maïzina.
Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Bak eventueel de tofu of vegetarische balletjes even in de olie bruin (niet beslist nodig).
Dien de couscous, het groentegerecht, de uien-rozijnensaus en eventueel de tofu of balletjes apart op. Op het bord eerst de couscous, dan de groenten en daarop de saus.
Erbij: eventueel rauwkost, bijvoorbeeld een wortel- of koolsalade.
** Kook eventueel meer kikkererwten. Ze zijn dan goed in te vriezen en/of te gebruiken voor hummus (broodbeleg of voorgerecht): gewoon fijnmalen met staafmixer met wat knoflook, zout en peper, olijfolie, tahin (of sesamzaad) en event. citroensap. Of voor falafels.
Crunchy noodles
Ingrediënten
- rode (eventueel ook groene) paprika (ongeveer ½ paprika per persoon)
- wortelen (heel dun snijden) en niet teveel
- spinazieblaadjes (facultatief natuurlijk) of ijsbergsla
- witlof
- bleekselderij
- geblancheerde peultjes of sugar snaps (niet snijden)
- (witte) kool
- mais (niet snijden natuurlijk)
- (enzovoort, neem niet al deze groenten)
- taugé of alfalfa
- sesamzaad (lekker is om dit zachtjes droog in een koekenpan te roosteren)
Bereidingswijze
Makkelijk binnen 1/2 uur klaar, 1 of 2 of meer personen
Maak een dressing van
fijngesneden gemberwortel (vers is erg sterk), of desnoods gember uit een potje
idem een heel klein beetje verse, fijngesneden rode peper (desnoods sambal oelek of hete chilisaus),
citroensap of zachte azijn, bijvoorbeeld appelazijn
zoete ketjap of gembersiroop
veel sesamolie
een klein beetje zoute sojasau (Ketjap Manis).
Zelf neem ik wel eens gembersiroop in plaats van Ketjap Manis. Pas op met de gember, eerst een beetje nemen en proeven.
Sesamolie is heerlijk, maar als je het niet hebt, neem dan walnoten- of gewoon zonnebloemolie
(geen olijfolie).
Schud alles flink in een jampotje of zoiets. Proeven en zo nodig peper e.d. erbij.
Kook dunne ronde noedels gaar (al dente) en spoel ze af met koud water. Zelf warm ik daarna de noedels weer op met een beetje olie want ik houd van een lauwe salade, niet koud.
Neem taugé (of alfalfa) naar smaak (evt. per persoon een flinke hand vol) en spoel die snel af met kokend water.
Meng de noedels met de groenten en de dressing en tenslotte met de taugé of alfalfa.
Eet er eventueel warm stokbrood of ciabatta bij.
Falafel met tahinsaus
Ingrediënten
- 250 gram gedroogde kikkererwten: koken
- (gedroogde erwten 1 nacht weken en in ruim water in ongeveer 1 tot 1 ½ uur gaar en zacht koken)
- 5 lente-uitjes, met het groen heel fijn gehakt (of 2 middelgrote uien idem)
- 1 of 2 teentjes knoflook (meer mag ook)
- 1 bos peterselie (of ½ peterselie en ½ verse koriander), fijngehakt
- 2 volkoren boterhammen
- zout en peper (eventueel ook chilipoeder, – saus of 1 zeer fijn gehakt rood pepertje zonder zaden)
- paneermeel
Tahinsaus
- Meng met de staafmixer:
- 125 gr tahini (sesampasta, Turkse winkel of reform)
- Sap van ¾ citroen
- 2 fijngehakte knoflookteentjes
- 2 eetl. fijngehakte peterselie
- 2 eetlepels kookwater van de kikkererwten of gewoon water
- eventueel (heet) paprikapoeder, rode peper of iets dergelijks
- beetje zout (eerst proeven)
Als de saus te dik is – ze moet goed vloeibaar zijn – doe er dan nog wat water of kookwater van de kikkererwten door.
N.B. Ik maak de tahini zelf, door sesamzaad met zonnebloemolie te pureren; het moet zo dik zijn als pindakaas. De tahini die je bij de Turkse winkel koopt, vind ik vaak te bitter.
Bereidingswijze
Dit recept is voor 2 tot 4 personen, afhankelijk van wat je erbij eet. Falafel is gemakkelijk in te vriezen; gebakken falafels zijn nog dagenlang te eten, bijvoorbeeld opgewarmd in de magnetron.
Pureer de kikkererwten met de volkoren boterhammen; gebruik zo nodig een beetje van het kookvocht van de erwten, maar probeer de puree zo dik mogelijk te houden.
Pers de knoflook erboven uit en roer de uitjes, peterselie/koriander en zout en peper erdoor.
Prak alles goed door elkaar en laat het 1 uur rusten.
Proef het mengsel en voeg naar smaak zo nodig nog wat zout en peper toe. Ik houd van een pittig mengsel.
Rol er balletjes van ter grootte van een bitterbal en rol die goed door paneermeel.
In principe moeten falafels worden gefrituurd tot ze lekker bruin zijn (eerste keer uitproberen en proeven). Maar je kunt ook platte koekjes maken en in een wok (of andere pan) in een laagje olie bruinbakken.
Als het mengsel heel dik en stijf is, kunnen de platte koekjes ongepaneerd worden gebakken. Proberen!
Uitlekken op keukenrol om overtollig vet kwijt te raken.
Serveer de falafels op een warm, opengesneden pitabroodje met reepjes ijsbergsla, eventueel dunne reepjes ui en de saus. Eet er een aardappel- of andere stevige salade bij en eventueel stokbrood. En/of een rijstgerecht zoals groentepilav. Traditioneel worden ze geserveerd met Tahinsaus, maar die vind ik alleen lekker als ik hem zelf van sesamzaad heb gemaakt. Vaak neem ik knoflook- of pindasaus (zie onder “jus, sauzen en dressings”).
Linzenbrood
Ingrediënten
- 200 gram linzen (liefst groene Du Puy linzen), gaarkoken in vegetarische bouillon (poeder of blokje) met wat verse (of gedroogde) thijm en rozemarijn
- 2 middelgrote uien heel fijn snipperen
- olie (olijf- is het lekkerst)
- 1 teen knoflook, fijnmaken in de knijper
- 2 eieren, klutsen
- 2 volkoren boterhammen met korst: week ze in een beetje bouillon en knijp ze uit
- 100 gram pittige geraspte kaas (veganisten laten de kaas weg en gebruiken eventueel tofutti of gerookte tofu)
- 3 of 4 eetlepels (naar smaak) zoute sojasaus
- 3 volle eetlepels grof gehakte ongezouden cashewnoten (of hele zonnepitten)
Bereidingswijze
een lekkere vleesvervanger
6 porties = 6 dikke plakken
Fruit de uien even met de knoflook, doe er flink wat zoute sojasaus bij en stoof ze totdat ze zacht zijn (minstens 10 minuten of langer)
Giet de linzen af
Verkruimel de uitgeknepen boterhammen goed
Meng de linzen met het brood, kaas, eieren, uien, knoflook en cashews of zonnepitten
Doe alles in een beboterde cakevorm en stamp flink aan
¾ uur bakken in een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius (niet afdekken)
Even laten staan en dan lossnijden en storten.
Linzenschotel: Je kunt het gerecht ook in een ronde, vuurvaste schaal of zoiets bakken. Eventueel, voor een volledige maaltijd, in een ronde schaal bakken en na ½ uur bedekken met een dikke laag aardappelpuree en nog 10 tot 15 min. bakken. Dit kun je ook met resten doen: verkruimelen en dan aardappelpuree erover.
Linzenkerrie
Ingrediënten
- ongeveer 60 gram linzen (ik vind groene Dupuy linzen heel lekker, anders “gewone”bruine linzen)
- 1 redelijk grote ui, gehalveerd en in plakjes gesneden
- zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 volle eetlepel (milde) kerriepoeder
- zout, peper (of sambal oelek)
Bereidingswijze
2 personen
Zet de linzen op met koud water zodat ze ongeer 5 cm onder water staan.
Kook ze zachtjes 20 minuten, dan zijn ze nog niet helemaal gaar.
Laat uitlekken in een zeef en bewaar het vocht.
Ondertussen de ui even bakken in de olie (mag niet bruin worden) en dan de knoflook even meebakken.
Het mengsel zachtjes nastoven, ongeveer een kwartier, tot lekker gaar.
Doe er nog een beetje olie bij, zet het vuur iets hoger, doe de kerrie erbij en bak die al roerend even mee tot het begint te geuren.
Linzen, peper en zout erbij en een beetje van het kooknat, genoeg om het mengsel nog ongeveer 10 minuten zachtjes te laten stoven. Het moet geen prut worden maar de linzen moeten wel gaar zijn.
Nu even proeven, moet er nog wat peper, zout, kerrie en /of sambal bij?
Dit is het lekkerst als het afgekoeld en weer opgewarmd is, dan is de kerriesmaak goed in de linzen getrokken en het mengsel moet niet al te droog zijn.
Kerrie: ik neem gewoon zo’n blikje kerriepoeder bij de supermarkt. Wil ik het pittig, dan sambal of wat komijn (djinten) erbij.
Erbij: Rijst die is gekookt met rozijnen en eventueel in vieren gesneden gedroogde abrikozen. Wil je er veel werk van maken, doe er dan pilavrijst bij en/of gebakken banaan. Ook geroosterde cashewnoten over de rijst smaken goed.
De linzenkerrie is trouwens heel lekker over gekookte aardappelen inplaats van rijst.
Natuurlijk een lekkere salade erbij.
Oosterse graan-bonenschotel
Ingrediënten
- 1 klein potje bruine bonen (of weken en zelf koken, 2 handen vol droge bonen) ***
- 150 gram zilvervlies- of andere rijst (ik neem biologische “parboiled” rijst)
- 1 winterwortel in kleine dobbelsteentjes
- ± 4 volle eetlepels doperwten (diepvries of blikje)*
- 1 tamelijk grote ui in dikke plakken
- ± 3 eetlepels zonnebloemolie (of sesamolie)
- bouillonblokje voor ongeveer 3 dl water
- 1 volle eetlepel bloem of volkorenmeel
- 1 volle eetlepel (milde) kerriepoeder of idem kerriepasta (de milde soort is vaak heet, pas op)
- peper en zout naar smaak
- ± 3 volle eetlepels (biologische) rozijnen (gezwavelde rozijnen even goed in kokend water spoelen)
- ± 100 gram cashewnoten, of naar smaak (desnoods pinda’s)
- 2 niet al te volle eetlepels mango-chutney **
- 1 afgestreken theelepel rietsuiker, fructose of honing (mag worden weggelaten)
Bereidingswijze
N.B. Dit recept heb ik geplagiëerd uit Eten van Moeder Aarde van uitgeverij Elsevier, niet meer in de handel. Ik heb het wel veranderd en de “Amerikaanse” hoeveelheden duidelijker gemaakt.
2 personen
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing met water en bouillonblokje gaar.
Als u gedroogde bonen gebruikt, dan moeten die ook gaar gekookt zijn, minstens een uur.
Fruit ondertussen de uien zachtjes met de wortelstukjes in de olie; maximaal 3 minuten. Doe er na 2 minuten de kerrie bij en bak mee.
Voeg de bloem erbij, roer goed en laat 1 minuut zachtjes mee fruiten.
Doe er minstens ruim 1 dl (half waterglas) kooknat van de bonen bij (vul het zo nodig met water aan).
Doe tenslotte peper en zout, de rozijnen, de chutney en de suiker of honing erbij.
Laat 10 minuten zachtjes sudderen (met deksel op de pan).
Doe de bruine bonen erbij en laat alles zeker nog 5 minuten sudderen.
Doe de doperwten erbij en laat nog 5 minuten staan.
* Doperwten zijn niet beslist noodzakelijk maar ik vind de schotel zo lekkerder.
** Hebt u geen chutney in huis, neem dan dobbelsteentjes appel en stukjes geconfijte of verse gember.
*** U kunt ook linzen gebruiken; ik vind bruine bonen lekkerder.
Rooster ondertussen de cashews zonder olie in een niet te hete koekenpan; goed omscheppen en niet laten verbranden. De geur komt los. Doe ze op een bord en laat ze afkoelen, dan worden ze knapperig.
Strooi ze daarna over de bonenschotel.
Serveer de rijst apart erbij. Is goed te combineren met een salade, bijvoorbeeld Avocado-Mango (vooraf eten?)
Pilavrijst
Ingrediënten
- 150 gram rijst *
- Bouillon (groente-), hoeveelheid volgens de gebruiksaanwijzing van de rijst, meestal 2 ½ dl.
- 1 middelgrote ui, in dunne schijfjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie (3 mag ook)
- 2 volle eetlepels pijnboompitten (of zonne- of gemengde pitten)**
- 2 volle eetlepels krenten (desnoods: rozijnen)
- 2 eetlepels (niet teveel, eerst proberen) grof geknipte pepermuntblaadjes (desnoods: peterselie of niets). Geef er los nog wat blaadjes bij.
Zoetzure saus
- 200 gram groente- of andere vegetarische balletjes
- 1 kleine rode paprika (in reepjes gesneden)
- 1 middelgrote ui (fijngesneden)
- 2 of 3 eetlepels zonnebloemolie
- een klein blikje in blokjes gesneden ananas
- 1 volle eetlepel fijngesneden “natte” gember (of bakgember)
- een scheut gembernat
- zout (flinke mespunt) peper (snufje)
- 1 dl (ongeveer 1/2 wijnglas) tomatenketchup
Bereidingswijze
2 personen
Bak de uien zachtjes een paar minuten in de olijfolie, tot ze gelig en slap worden (niet bruin)
Roer de rijst erdoor totdat alle korrels glanzen van de olie
Doe de bouillon erbij (of water en verkruimeld groente-bouillonblokje) en de krenten en roer goed om
Breng aan de kook (niet meer roeren) en laat zachtjes gaar worden; tijd volgens gebruiksaanwijzing
Laat de gare rijst nog minstens 5 minuten in de pan met deksel erop staan.
Rooster ondertussen de pitten zachtjes in een koekenpan; goed omscheppen zodat ze niet aanbranden. Laat ze afkoelen in schaaltje.
Roer de rijst van het vuur af goed om met de pepermuntblaadjes
Strooi de geroosterde pitten erover
* Ik neem graag parboiled rijst, in de schil gekookt en daarna gepeld. De voeddingsstoffen zitten er dan nog in. Basmati of Pandan e.d. kan nautuurlijk ook. Zilvervliesrijst vind ik in dit gerecht minder lekker, maar het kan natuurlijk wel. Parboiled rijst moet meestal 20 minuten koken; kijk altijd op de verpakking.
** In het originele Turkse recept worden de pijnboompitten meegkookt. Ik vind geroosterd veel lekkerder.
Variaties:
Roer er op het laatst warme gekookte asperges (wit of groen), doperwten of sperziebonen door. Probeer het ook eens met andere groenten
Inplaats van krenten kook ik wel eens stukjes pompoen mee
Erbij:
Bijvoorbeeld groente- of andere vegetarische balletjes, eventueel met zoetzure saus (zelfgemaakt) of Babi-Panggansaus e.d.
Stokbrood, warm knoflookbrood e.d.
Of: rauwkost
Zoetzure saus:
Bak de uien en paprika zachtjes in de olie, tot de uien glazig worden en (3 tot 4 minuten)
Doe de gember, het gembernat, zout en peper en de tomatenketchup erbij.
Zachtjes 20 (of liever 30) minuten stoven.
Doe vervolgens de gehaktballetjes erdoor en stoof héél zachtjes nog 10 minuten.
Doe tenslotte de ananas erbij en warm nog even goed door.
Deze saus kan worden ingevroren.
Smulpot
Ingrediënten
- 2 uien,
- (zonnebloem)olie; ± 3 eetlepels (of wat margarine of boter)
- 2 paprika’s (rood en groen)
- 1 courgette
- blikje of potje mais (uitlekgewicht ca. 200 gram) of iets minder
- Of: verse mais van 2 gekookte maiskolven afgeschraapt
- 1 potje (uitlekgewicht ca. 250 gr) witte bonen; bij kleine eters ½ potje
- 1 volle eetlepel verse basilicum, fijngehakt (of ¾ afgestreken eetlepel gedroogd) *
- 3 bananen
- sap van 1 sinaasappel
- 4 middelgrote tomaten
- 100 gr pinda’s zonder zout
- zout, peper (of lekker pittig: beetje sambal oelek naar smaak)
- Rijst ± 250 gr ** (uw favoriete rijstsoort; ik neem vaak vier-granen rijst of notenrijst of zilvervlies)
* Voorzichtig met basilicum, sterke smaak.
**Kan ook geserveerd worden met stokbrood. Voor 2 of 3 personen: rijst weglaten, of vries een deel in voor later gebruik.
Bereidingswijze
± 4 personen
Uien grof snipperen.
Paprika’s in vieren snijden en dan in reepjes (niet te dun).
Courgettes in dikke plakjes (1/2 cm) en deze halveren.
Bananen in plakjes van krap 1 cm.
Snijd de tomaten in acht stukken en haal het vocht en de zaadjes eruit.
Rooster de pinda’s zachtjes in een koekenpan, eventueel met een klein beetje olie , warmhouden.
Fruit de uien even zachtjes (2 min.); ze moeten niet bruin worden.
Doe de paprika’s erbij en stoof nog ongeveer 4 minuten.
Doe de courgettes en tomaten erbij en stoof nog ongeveer 3 minuten (courgettes moeten niet te zacht worden.
Voeg tenslotte de mais, witte bonen, basilicum, bananen, peper (of sambal) en zout en sinaasappelsap toe en warm alles even goed door. Niet te lang anders worden bananen en courgettes te zacht.
Kook ondertussen ook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
Serveer de smulpot met de geroosterde pinda’s erover gestrooid en de rijst apart.
Tortellini van Ineke
Ingrediënten
- 1 pakje tortellini met champignons (met kaas, spinazie e.d. kan desnoods ook)
- 1 bakje champignons in plakjes gesneden (kleine champignons halveren)
- 1 volle eetlepel (plantaardige) margarine (of naar smaak meer)
- 1 bakje (125 ml) crème fraîche
- ongeveer 2 volle theelepels pesto (voorzichtig proberen, pesto heeft een uitgesproken smaak)
- peper (liefst vers gemalen zwarte peper)
- 1 blik maïs (uitgelekt; uitlekgewicht ongeveer 285 gram)
- Ongeveer 60 gram heel fijn geraspte Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
2 personen
Kook de tortellini goed gaar volgens de aanwijzingen op het pakje.
Bak de champignons even in de hete boter en stoof ze 5 minuten zachtjes na. Van het vuur halen.
Meng de crème fraîche goed met de Pesto en roer dit mengsel door de champignons.
Verwarm dit mengsel zachtjes (beslist niet koken; het moet warm maar niet heet worden) en roer er de maïs door.
Roer het geheel door de gare Tortellini en meng er peper door (ongeveer een mespunt of meer, naar smaak). Weer even zachtjes verwarmen zodat het warm maar niet heet wordt.
Serveren met de Parmezaanse kaas en een eenvoudige salade (bijvoorbeeld met bleekselderij, zie elders in dit boek).
De ingrediënten:
Tortellini: Italiaanse kleine deegpakketjes met vulling. Lintmacaroni zoals Fettuccine of Tagliatelle, of gewoon macaroni zijn ook lekker.
Champignons: bij voorkeur grot- of kastanjechampignons.
Een flinke klont boter is veel lekkerder dan een beetje margarine, maar denk om het cholesterol.
Cholesterol: desnoods crème fraîche vervangen door kwark of sojaroom (minder smaak, maar je kunt niet alles hebben!).
Pesto: probeer uit, welke hoeveelheid u lekker vindt. Sommigen nemen 1/2 groot potje; dat is mij te sterk.
Vruchtencurry
Ingrediënten
- 1 middelgrote ui, grof gesnipperd
- 2 of 3 eetlepels zonnebloemolie (of plantaardige margarine)
- 1 kleine appel, in kleine blokjes
- 1 banaan, in niet te dunne plakjes
- een klein blikje perzikschijfjes
- 50 gram rozijnen
- ongeveer 200 gram gekookte sperziebonen (desnoods doperwten)
- 100 gram (liefst ongezouten) cashewnoten
- 1 volle eetlepel (niet te hete) kerrie (of meer, eerst proeven)
- mespuntje sambal oelek of cayennepeper
- 1 afgestreken theelepel gemberpoeder (of nog beter, 1 volle theelepel verse geraspte gemberwortel, die lang bewaard kan worden) *
- 1 eetlepel melk (of water) of het sap van de perziken
- 3 volle eetlepels verkruimelde Santen
- wat vegetarische bouillonpoeder of verkruimeld bouillonblokje
- sap van 1 citroen
* wie een erge hekel aan gember heeft, laat het weg of neemt de helft, dan is het niet als zodanig te herkennen
Bereidingswijze
2 personen
Rooster de cashews een paar minuten droog (niet te heet) in een pan met dikke boden of anti-aanbakpan, tot ze lekker geuren en licht kleuren. Houd ze apart.
Bak de gesnipperde ui in de olie tot deze glazig is.
Doe er de kerrie, gemberpoeder en de sambal door en roerbak alles (niet te heet) ongeveer een minuut, tot de kruiden goed gaan geuren.
Doe er de appel, banaan, uitgelekte perzikschijfjes, rozijnen en sperziebonen bij, even zachtjes doorwarmen.
Doe er het perzikvocht bij en het citroensap.
Kook alles nog even; de appel en banaan moeten niet tot pap koken.
Vlak voor het opdienen de santen er overheen kruimelen en erdoor roeren. Even mee warmen maar niet meer koken; de santen moet oplossen.
Strooi voor het opdienen de cashewnoten erover (eventueel vervangen door hazelnoten, zonnepitten of pijnpitten, maar cashews is het lekkerst).
Opdienen met rijst en eventueel rauwkost, bijvoorbeeld geraspte wortelen met rozijnen en sinaasappelsap.
Yambalaya
Ingrediënten
- 150 gram rijst, bij voorkeur Pandan, Basmati of (voorgekookte) zilvervliesrijst
- 2 bananen (natuurlijk van Max Havelaar), in de lengte doorgesneden
- 1 middelgrote ui, grof gesnipperd
- 150 gram (kastanje-)champignons gehalveerd (grote exemplaren in vier partjes)*
- 2 middelgrote (vlees)tomaten in dobbelsteentjes gesneden
- B. haal het waterige binnenste uit de tomaten; desgewenst eerst gemakkelijk pellen door ze vooraf even in kokend water te dompelen)
- 1/2 rode en 1/2 groene (grote) paprika in korte reepjes gesneden (of 1 rode)
- 1 klein blikje of potje maiskorrels (ongeveer 4 volle eetlepels)*
- ruim 2 volle eetlepels rozijnen
- 1 volle theelepel kerriepoeder (mild)
- 1 afgestreken theelepel sambal oelek (let op, scherp!)
- 2 volle theelepels geraspte sinaalappelschil*
- zout
- bouillonblokje voor ongeveer 1/4 liter water
- 1 volle eetlepel fijngehakte peterselie (evt. in diepvries te koop)*
- 4 eetlepels zonnebloemolie (evt. olijfolie) (meer olie gebruiken mag ook).
- 3 volle eetlepels grof gehakte hazelnoten, amandelen en/ of cashews (hebt u die niet bij de hand: zonnepitten)
Eventueel groenteballetjes, falafels (reformwinkels) of andere pittige vleesvervanger of gekookte eieren in partjes*
N.B. Alles dat met * is gemerkt mag worden weggelaten. Eventueel een keuze maken tussen champignons of mais, wat de voorraad biedt. Allebei is natuurlijk prima. Het is eigenlijk een schotel voor restverwerking.
Bereidingswijze
Voor 2 personen
Kook de rijst met zout volgens de gebruiksaanwijzing.
Verhit ondertussen ruim 2 of 3 eetlepels van de olie in een braadpan of hapjespan en (roer)bak de uien en paprika’s (niet te heet) ongeveer 3 minuten, tot de uien geelachtig en wat zachter zijn, niet bruin.
Voeg nu kerrie, sambal (,sinaasappelrasp), rozijnen, het verkruimelde bouillonblokje, en zout toe en roerbak nog heel even tot de kerrie begint te geuren.
Doe het deksel op de pan en stoof alles zachtjes ongeveer 10 minuten, zo nodig met een heel klein beetje water.
Paprika’s niet te zacht!
Roer er op het laatst de tomatenblokjes door en laat die alleen even goed warm worden.
Bak de champignons vooraf (ca. 5 min.) apart in een beetje olie lichtbruin en doe ze in een schaaltje.
Rooster de gehakte noten met een heel klein beetje olie in een koekenpan en houd ze apart.
Bak de halve bananen vlak voor het opdienen in zonnebloemolie (of iets anders), tot ze zacht beginnen te worden.
Bak eventueel de vleesvervanger.
Als de rijst gaar is, meng er dan de champignons, de mais, de peterselie en het ui/tomaat/paprikamengsel doorheen.
Leg de gebakken bananen er bovenop en strooi de geroosterde hazelnoten er overheen.
Sneller maar iets minder lekker: blokjes banaan even meewarmen op het laatst, niet echt zacht laten worden.
Serveer de vleesvervanger of partjes ei eventueel apart.
Rauwkost is hier lekker bij.
In New Orleans eten ze er (scharrel?)kip of knoflookworstjes, rauwe ham en grote garnalen bij. Echt nodig is het niet want dit is op zichzelf met een salade erbij, een heerlijke maaltijd. Neemt u een vleesvervanger bijj, geef er dan (pittige) tomatenketchup, pittige zoetzure saus of barbecue-saus bij. Eigenlijk horen er Okra’s in maar die kan ik vers nergens vinden en heel erg lekker vind ik ze niet.