Broccoli-Brietaart van Roosje

Ingrediënten

  • 1 kleine struik broccoli
  • 150 gram (ongeveer) Brie en/of Camembert (zacht van smaak)
  • 125 gram (ongeveer) grof gehakte cashewnoten (ongezouten)
  • 3 grote of 4 (niet te) kleine eieren
  • 1,25 dl koffieroom (desnoods ongeklopte slagroom)
  • flinke mespunt zout, kleine mespunt zwarte peper; flinke mespunt nootmuskaat
 

Bereidingswijze

4 grote porties of 6 kleine, doorsnee 26 cm.

Maak het deeg van de Mediterrane Quiche. Of maak het u makkelijk en neem 6 velletjes diepvries-bladerdeeg of desnoods een blikje croissantdeeg. Diepvries-bladerdeeg vind ik heel lekker. De Brie of Camembert moet niet van het sterk smakende type zijn. Wat u overhoudt is goed in te vriezen.

Doe het (eventueel ontdooide) deeg in een (met boter ingevette) springvorm. De deegplakjes mogen elkaar overlappen.
Z
et de vorm met het deeg in de koelkast. Snijd de roosjes van de broccoli en zet die apart. Gooi niets van de stronk weg. Snijd de stronk(jes) in stukjes van krap 2 cm en kook ze 5 minuten in weinig water met wat zout. Doe dan de roosjes erbij en kook nog 3 minuten; let op dat de groente niet droog kookt. Dit kan ook van tevoren worden gedaan.
Klop de eieren schuimig en giet de melk erbij (en eventueel een beetje overgebleven kooknat van de broccoli). Doe het zout, peper en nootmuskaat erbij en klop goed.

Snijd de Brie en/of Camembert in kleine brokjes en doe die in het eimengsel. Roer er ook de grof gehakte noten door (niet genoeg cashews in huis: pijn- en of zonnepitten of hazelnoten erbij). Doe de broccoli in de springvorm en giet het ei-kaas-notenmengsel erover. Als de broccoli te veel uitsteekt, leg dan stukjes kaas uit het mengsel erop.

Bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden Celcius, 35 tot 45 minuten. De vulling gaat rijzen en wordt bovenop mooi bruin.

Laat even afkoelen en neem voorzichtig uit de vorm. ¼ van de taart is een heerlijk avondmaal, samen met bijvoorbeeld rauwkost of soep. Een kleinere punt is een goede aanvulling, bijvoorbeeld op een rijstschotel of bij een aardappel- of andere maaltijdsalade

 

Mediterrane Quiche

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gr bloem (biologische, ongebleekte witte bloem)
  • 150 gr harde, koude boter
  • 1 dl koud water
  • snufje zout
 

Quiche

  • boter om taartvorm in te vetten
  • beetje bloem voor het uitrollen van deeg
  • 2 eetlepels olijflolie
  • 1 grote rode ui in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 gele paprika, in fijne reepjes gesneden
  • 350 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 150 gr zwarte olijven, ontpit (liefst zoute, een beetje gerimpelde olijven)
  • 100 gr fetakaas in kleine blokjes
  • 4 eieren
  • ¼ liter halfvolle melk (lekker is: geitenmelk)
  • 2 eetlepels verse kruiden (peterselie, marjolein, basilicum of thijm, marjolein en beetje rozemarijn of bieslook en peterselie)
  • peper en zout

Bereidingswijze

Deeg

Meng de bloem met zout.

Snijd de ijskoude boter in klontjes.
Doe de boter in de bloem; snijd ze met 2 messen steeds kleiner en meng ze door de bloem
Doe er het water bij en kneed met koele handen tot een stevig geheel. Niet te lang kneden; er mogen nog wat kleine klontjes boter in zitten.
Zo nodig een klein beetje water toevoegen als het deeg niet samenhangend wil worden
Maak er een bal van, wikkel hem in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.

N.B.: u kunt ook bladerdeeg gebruiken of een deegmix voor hartige taart. Ik vind bovengenoemd deeg erg lekker.

Quiche 

Bestuif de aanrecht met bloem. Rol het deeg (na 1 uur in de koelkast) uit tot een ronde lap; wrijf zo nodig wat bloem over het deeg als het aan de deegroller plakt.
Beboter de vorm en bekleed hem met de deeglap, met een flinke opstaande rand. Zet in koelkast.
Roerbak de uien ongeveer 3 minuten in de olijfolie en bak dan de knoflook zachtjes ongeveer 2 minuten mee. Niet bruin laten worden.
Doe de paprikareepjes erbij en bak nog 3 minuten, niet te heet.
Peper en zout erbij.
Doe de gehalveerde kerstomaatjes in een kom en doe het ui-knoflook-paprikamengsel erbij.
Doe de olijven erbij en 1/3 van de fetakaas.
Klop de eieren los, roer er de melk en de kruiden door.

Verwarm de oven voor tot 225 graden Celcius.
Schep de helft van de vulling in de vorm en giet er de helft van het eimengsel over.
Schep er de rest van de vulling op en giet er de rest van het eimengsel over.
Verkruimel de feta hierover.
Bak de quiche 40 á 45 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin is.
Laat een beetje afkoelen en serveer.

Pompoentaart

Ingrediënten

  • 200 gr Fetakaas
  • ± 600 gr. Pompoen
  • ± 100 gr. Parmezaanse of oude Goudse kaas (geraspt)
  • 1 grote ui (gesnipperd)
  • 6 takjes verse munt of 1 eetlepel gedroogde munt (desnoods verse peterselie)
  • 3 eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel (of biologisch ongebleekt witmeel met 1 ½ afgestreken theelepel bakpoeder)
  • 1 dl. Olijfolie
  • 1 theelepel oregano (vers of gedroogd) (desnoods marjolein of thijm)
  • zout (volle kleine theelepel of minder naar smaak)
  • afgestreken kleine theelepel versgemalen peper (of sambal oelek)
  • 3 à 4 volle eetlepels sesamzaad

Bereidingswijze

Ongeveer 4 personen

Warm de oven voor op 200º C.
Prak de feta met een vork op een bord (grof).
Rasp de pompoen tamelijk fijn.
Rasp de kaas fijn.
Knip de verse munt fijn.
Fruit de gesnipperde ui zachtjes in twee eetlepels olijfolie, niet bruin laten worden en ongeveer 3 minuten zachtjes laten stoven.
Vet een springvorm of ronde ovenschaal in met olijfolie.
Klop de eieren los .

Meng pompoen, kaas, gefruite ui, feta, munt, eieren, bakmeel, olijfolie en oregano.
Breng op smaak met zout en peper, voorzichtig met zout, even proeven.
Schep het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Strooi het sesamzaak erover.

 

Bak de “taart” in ca. 40 minuten gaar en bruin op 200º C. (Als het teveel is, vries een paar punten in.) Serveren met groene of aardappel-salade, olijven en eventueel rijst of stokbrood.
N.B. Ook lekker met courgette inplaats van pompoen. Probeer ook eens met wortel of iets anders en laat mij weten hoe het smaakte?

 

Rode-uientaart

Ingrediënten

  • 75 gr koude boter (of harde plantaardige margarine)
  • 175 gr bloem (biologisch, ongebleekt)
  • zout, peper
  • 3 eetl Parmezaanse kaas: veganisten kunnen deze weglaten
  • 1 eidooier (of een mespuntje bakpoeder, of weglaten)
  • 500 gr rode uien
  • 3 eetl olijfolie
  • 1 theel bruine suiker (volle kleine theelepel)
  • 50 gr gedroogde tomaten in olie
  • 150 gr feta (veganisten nemen tofutti = soja-fetakaas of weglaten)
  • wat bieslook
  • N.B. In het originele recept wordt 750 gram uien gebruikt; dat vind ik te veel

Bereidingswijze

4 personen

porties zijn goed in te vriezen
Oven: 200 graden, bakken: ca. 20 minuten

Doe de boter, bloem, zout en peper in een kom.
Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes door de bloem.
Voeg de kaas, dooier en drie tot vier eetl. koud water toe, roer om en kneed het snel tot een soepel deeg.
Zo nodig nog een heel klein beetje water erbij als het te droog is.
Laat het deeg (in een bal) afgedekt 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden (meestal 10 minuten).
Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een ronde lap; iets groter dan de bakvorm.
Bekleed een ingevette quichevorm van 24 of 26 cm met het deeg en prik de bodem in. Maak een opstaande rand van zo’n 2 cm hoog.
Leg een stuk bakpapier in de vorm en vul dunnetjes met een hulpvulling (bijv. gedroogde peulvruchten of rauwe rijst).
Zonder bakpapier gaat ook, met hulpvulling.
Bak de bodem in ca. 15 minuten goudbruin en bijna gaar, haal uit de oven en verwijder voorzichtig papier en hulpvulling; niet omkeren, pas op want dan valt de hele bodem uit de vorm!
Snijd intussen de uien in smalle parten (laat iets van de wortelaanzet intact, zodat de parten niet uit elkaar vallen).
Bak in de olie de uien (niet te heet) in 8 minuten iets bruin. Stoof ze ca. 7 minuten zachtjes na.
Bestrooi met de suiker en laat even op wat hoger vuur onder af en toe omscheppen carameliseren.
Snijd de gedroogde tomaten in reepjes en schep ze door de uienmassa (eventueel eerst de olie eraf deppen met keukenpapier).
Schep alles met zo min mogelijk vocht in de vorm.
Verkruimel de feta erover en bak nog 10 minuten na.

Tot slot: bestrooi eventueel (na enig afkoelen) nog met fijngesneden bieslook of peterselie
Probeer ook eens zonder suiker, eventueel ook eens met wat fijngesneden verse rode peper
Dit recept vond ik ook op internet; ik heb het een paar maal gemaakt en flink veranderd.

Turks Kaasbroodje

Ingrediënten

  • Pittige Turkse Fetakaas
  • Beetje melk
  • Fijngeknipte peterselie en/of bieslook
  • Plakjes diepvries bladerdeeg
  • Eventueel wat geklopt ei (het teveel aan ei kan door de kaas)
  • Eventueel pijnpitten of zonnepitten

Bereidingswijze

Dit wordt eigenlijk met speciaal deeg gemaakt en dan gefrituurd maar bij een Turkse vriendin zag ik dat zij gewoon diepvries-bladerdeeg gebruikte en het in de oven bakte.

Prak de kaas met een beetje melk zodat het een heel dikke pasta wordt.
Vermeng het eventueel met fijngeknipte peterselie en/of bieslook (lekker).
Leg het mengsel op een ontdooid plakje bladerdeeg. Varieer eens met andere verse groene kruiden.
Maak de randen van het deeg nat met water, dan plakt het beter.
Maak er een langwerpig envelopje van dat goed wordt dichtgeplakt en leg dit met de naad naar beneden op een ingevet bakblik.
Eventueel geklopt ei erover strijken.
Bestrooien met pijnpitten of zonnepitten is lekker en gezond.

 

Bakken in voorverwarmde oven volgens gebruiksaanwijzing bladerdeeg, ongeveer 20 minuten op 220 graden C.

Mexicaans Bonenbroodje

Ingrediënten

  • Gare bruine, rode of kidneybonen (eventueel chilibonen) en wat van het bonennat
  • Gesnipperde ui
  • Fijngemaakte knoflook
  • Hete chilisaus of sambal oelek of wat fijngesneden verse rode peper (naar smaak mild of heet bereiden)
  • Eventueel komijnpoeder (Djinten, aanrader)
  • Zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Bak wat gesnipperde ui in een beetje olijfolie; voeg fijngemaakte knoflook toe en roerbak nog even (niet te heet).
Als u verse rode peper gebruikt, doe dit er tegelijk met de knoflook bij.
Zout, snufje komijnpoeder en chilisaus of sambal oelek toevoegen en nog een paar minuten zachtjes laten stoven tot de uien zacht zijn.
Dan de bonen erdoor roeren en genoeg bonennat om alles met een staafmixer (of vork) tot een dikke puree te mixen of prakken.
Vul hiermee een rechthoekig envelopje bladerdeeg, net als in het bovenstaande recept. Op dezelfde wijze bakken.