Tips voor een snelle en gezonde hap
Ik ben begonnen met het vlees weg te laten en aardappelpuree of gebakken aardappelen, rijst of pasta met groente te eten.
Of gekookte aardappelen met een heel simpel sausje erbij.
In plaats van vlees een vleesvervanger, een punt van een hartige taart of een kaasbroodje. Of een kant-en-klare vegetarische loempia.
Of stamppot en rauwkost, eventueel bestrooid met geroosterde noten of pitten.
Tijdens vakanties vond ik in andere landen veel lekkere gerechten zonder vlees of je kon het vlees makkelijk weglaten. Veel recepten in mijn eigen kookboeken kon ik ook vegetarisch omzetten. En natuurlijk vegetarische kookcursus gevolgd.
Rijstschotels zijn lekker met geroosterde cashews, hazelnoten of pitten erover inplaats van vlees.
De meeste gestelde vragen zijn dan:
Ik vind het niet lekker zonder sjuu (maak zelf een snelle saus of koop iets)
Nou krijg ik niet genoeg eiwitten binnen, moet ik dan van die gedroogde hondenbrokjes gaan eten? (Vleesvervangers.)
Zelf werk ik zelden met vleesvervangers, maar soms spaart het tijd en er zijn lekkere bij. Smaken verschillen, dus uitproberen.
Een tip: de biologische groenteburger van Albert Heijn. Ik doe er een sausje bij zoals tomatenketchup met fijngesneden ui en wat chilisaus of sambal.
Ook de satéstukjes van Quorn en diverse merken pittige roerbaktofu vind ik best lekker.
Ideeën voor beginners

Hieronder enkele voorbeelden van heel simpel koken zonder vlees met gebruik van Nederlandse als internationale recepten die ik uit ‘gewone’ kookboeken en tijdschriften haal. Wie de smaak te pakken krijgt gaat al gauw zelf wat verzinnen en natuurlijk verder zoeken, bijvoorbeeld op het internet. Het is niet te geloven wat je allemaal vindt.
Veel tips en recepten, ook voor beginners, op VEGATOPIA.
Mijn eerste vegetarische maaltijd: aardappelpuree met spruitjes en kastanjes (2/3 spruitjes en 1/3 kastanjes). Vooraf wat rauwkost bijvoorbeeld wortelsalade. En/of een hartig broodje van bladerdeeg.
Zuurkool/aardappelstamppot met gebakken uien en idem rode paprika door de zuurkool (meestoven). Eventueel op het laatst stukjes ananas. Restje eventueel gratineren met kaas in de oven of warm op volkorenbrood brood eten. Eventueel groenteburger erbij.
Aardappelen: gebakken, gepoft of aardappelpuree met Indische gefruite uitjes erdoor.
Erbij groente en/of salade en hartig broodje.
Of vervang het door een punt hartige taart.
Eventueel een eenvoudige saus erbij.
Stamppot van rauwe andijvie met blokjes (gerookte) kaas of pittige roerbaktofoe.
Hutspot: het gewone recept, maar bak de uien apart, eventueel met een beetje kerrie en stoof ze na totdat ze lichtbruin en zacht zijn.
Kook de aardappelen en wortelen 20 minuten in groentebouillon en stamp ze met wat melk en boter of margarine.
Roer er tenslotte warme witte bonen en de gebakken uien door.
Nog lekkerder: strooi er geroosterde zonnepitten over.
Eet een eventueel restje de volgende dag, in de oven gegratineerd met kaas.
Een maaltijdsalade met knoflookbrood of gebakken of gepofte aardappelen.
Lintmacaroni met blauwe kaas en room (kaas opwarmen en room erdoor roeren) met gehakte walnoten en even gekookte peultjes.