Courgette-Aardappelschotel
Ingrediënten
- 500 gram geschilde aardappelen
- 1 middelgrote courgette
- 3 eieren
- 2 dl slagroom of koffieroom
- 100 gram geraspte kaas
- weinig zout
- naar smaak: 1 eetlepel groene pesto
Bereidingswijze
Gevonden op de verpakking van een courgette; uitgeprobeerd en aan mijn smaak aangepast.
Voor 2 of 3 personen
Snijd de geschilde aardappelen in dunne schijfjes (ca. 2 mm).
Snijd de courgette in iets dikkere schijfjes.
Kook de aardappelschijfjes 5 minuten voor in water met wat zout.
Klop de eieren los met de slagroom of koffieroom, naar smaak ongeveer 1 afgestreken theelepel groene pesto*, de geraspte kaas en een weinig zout.
Doe laag om laag de aardappelen en courgette in een ingevette vuurvaste schaal (begin en eindig met aardappelschijfjes).
Giet er na elke paar laagjes wat van het room/ei/kaasmengsel op; ook bovenop.
Bak in voorverwarmde oven op 190 °C ongeveer 30 minuten (aardappels gaar en schotel moet bruin korstje hebben)
* Wees voorzichtig met pesto, erg overheersend. Sommige mensen vinden dat heerlijk; ik neem vaak wat minder. Te vervangen door fijngesneden (verse of gedroogde) basilicum gemengd met uitgeperste knoflook, beetje peper en zout en een beetje olijfolie.
Of weglaten en peper, zout en mespunt nootmuskaat en dan wat extra kaas bovenop.
Gegratineerde aardappelen (supersimpel)
Ingrediënten
- 5 of 6 stevige aardappelen
- peper en zout
- vloeibare slagroom, koffieroom of sojaroom
Bereidingswijze
Snel en simpel voor 2 personen, ook voor veganisten
Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 °Celcius.
Snijd 5 of 6 stevige aardappelen in vliesdunne plakjes (rauw).
Leg ze in laagjes in een beboterde ovenschotel.
Strooi een beetje peper en zout over elk laagje.
Giet er zoveel room (vloeibare slagroom of koffieroom of sojaroom) over dat de aardappelen net bedekt zijn.
Bak de schotel tot er een bruin korstje op komt.
Serveren bijvoorbeeld met rode kool (klassiek recept of diepvries) en/of rauwkost.
Kruimel eventueel wat fetakaas grof door de rode kool.
Eventueel een groenteburger of iets dergelijks erbij en/of rauwkost.
En/of een Börek (Turks kaasbroodje) of bonenbroodje.
Niet-veganisten kunnen een eventueel restje de volgende dag opbakken in de oven met geraspte kaas of verbrokkelde fetakaas erover.
Roast potatoes (= verse ovenpatat)
Ingrediënten
- 1 of 2 eetlepels olijfolie
- 1 of 2 fijngemaakte teentjes knoflook
- peper en zout
- rozemarijn of Italiaanse kruiden
- 2 of 3 middelgrote eko-aardappelen
Bereidingswijze
1 persoon
Dit recept deed ik op tijdens een wandeltocht in Ierland, maar de knoflook en kruiden heb ik er zelf bij verzonnen.
Meng in een kom:
1 of 2 eetlepels olijfolie, 1 of 2 fijngemaakte teentjes knoflook, peper en zout en rozemarijn. Hebt u geen rozemarijn, neem dan (gedroogde of verse) Italiaanse kruiden of laat de kruiden weg.
Neem 2 of 3 middelgrote eko-aardappelen, in de schil. Schrob ze goed schoon en snijd ze in de lengte in 4 of 6 vrij grote stukken. Droog ze met een schone theedoek (of keuken papier) goed af.
Doe ze in een schaal, giet de marinade erover en hussel alles goed door elkaar. Laat het liefst een uur, maar desnoods veel korter, intrekken.
Verwarm de oven 10 minuten voor op 225º C, doe de aardappelen met alle marinade in een braadslee en bak ze ongeveer ½ uur.
Na 25 minuten erin prikken; zijn de aardappelpartjes van binnen bloemig en gaar, net als een gekookte aardappel, dan zijn ze goed.
Geef hier zure room met fijngesneden bieslook bij of een knoflooksaus.
Pompoenschotel met knoflook
Ingrediënten
- Een halve middelgrote pompoen of 1 kleine (feloranje of “butternut”)
- 1 middelgrote rode ui
- 6 teentjes knoflook, in de schil
- 3 eetlepels olijfolie (of iets meer)
- zout naar smaak (eventueel Himalayazout)
- 2 mespuntjes venkelzaad
- 1 mespunt sambal
- oelek (mag niet overheersen)
- 1 mespunt gemalen koriander (ketoembar)
- 100 gram schapen-Fetakaas (of pittige zachte geitenkaas), grof verkruimeld
Bereidingswijze
2 personen
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Snijd de pompoen in halve schijven van ± 2,5 cm dik.
Halveer de ui en snijd die in heel dunne schijfjes.
Plet de knoflookteentjes; ze worden tijdens het bakken zacht en smaken niet scherp
Meng de olijfolie, venkelzaad, sambal en koriander.
Leg de pompoen, ui en knoflook door elkaar in een platte ovenschaal of kleine braadslee (niet stapelen).
Strooi er zout naar smaak over.
Sprenkel de olie met de kruiden er overheen zodat alles goed is bedekt met een laagje olie, maar niet teveel olie.
Schuif de schaal in het midden van de oven en bak ± 30 minuten (prik dan even ter controle).
Strooi daarna de verkruimelde kaas er overheen en bak nog 5 minuten*.
Prik even in de pompoen om te controleren of deze bijna gaar is. Anders nog wat langer bakken..
Serveer in de ovenschaal met een rauwkostsalade en aardappelpuree of warm stokbrood. Stokbrood kan in de gekruide boter in de schaal worden gedoopt.
* Als u een goede elektrische oven heeft, dan kan deze uit als de pompoen gaar is. Dan nog 10 min in de afkoelende oven met de kaas.
Pompoen-ovenschotel
Ingrediënten
- ½ middelgrote pompoen
- vrij kleine aardappelen, geschild of biologische met goed schoongeschuurde schil
- 2 middelgrote uien, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, heel fijn gesnipperd
- 1 volle dessertlepel kerrie
- 2 volle eetlepels tomatenpuree
- zout naar smaak, niet te veel, peper of een afgestreken kleine theelepel sambal oelek
- 1 potje witte bonen in tomatensaus
150 tot 200 gram
- zachte witte geitenkaas, liefst pittig (ronde schijf)
- 2 of 3 handjes vol grof gehakte walnoten
Bereidingswijze
Dit recept kreeg ik van Ingrid tijdens een heerlijke vegetarische en biologische maaltijd in Het Uelenbord, het huiskamerrestaurant van De Uelenspieghel in Uffelte, zie www.uelenspieghel.nl
Voor 2 grote of 3 kleine eters
Pompoen in blokjes snijden (ik laat de schil eraan zitten maar haal het zachte binnenste en de pitten er wel uit).
Aardappelen in stukken snijden en niet helemaal gaar koken met wat zout, dus ongeveer 12 minuten; in blokjes snijden (eventueel in de schil).
Uien en knoflook even fruiten.
Pompoen erbij met kerrie en weer fruiten.
Dan wat tomatenpuree en heel weinig zout erdoor roeren, plus peper of sambal.
Ruim 10 minuten nastoven met deksel tot de pompoenblokjes bijna gaar zijn.
Doe aardappelen in een ingevette ovenschaal.
Daarop de pompoenblokjes.
Een potje witte bonen in tomatensaus er overheen.
Zachte (pittige) geitenkaas, van die ronde plakjes) verkruimelen en ook er overheen
± 30 Minuten in de (voorverwarmde) oven, op ongeveer 180.
Eventueel eerst 15 min afdekken, anders kan de kaas te bruin worden.
Hier hoeft eigenlijk niets bij, tenzij wat heel lichte rauwkost.
EXTRA LEKKER:
Doe er een laag even gefruite (kastanje)champignons (gehalveerd of in plakken) ergens tussenin.
En strooi er bij opdienen grof gehakte walnoten overheen. Probeer het eens en geef eventueel commentaar en/of verbeteringen. Bijvoorbeeld via de e-mail link op deze website.
Witlofstamppot
Ingrediënten
- 4 grote aardappelen (of meer voor grote eters)
- 4 middelgrote stronkjes witlof, ruim 300 of 400 gram
- ruim 125 gram ananas in blokjes (evt. een klein blikje, uitgelekt)
- 100 gram walnoten of pecannoten (desnoods geroosterde zonnepitten)
- 1 afgestreken theelepel sambal oelek (meer mag)
- zout naar smaak
- ± 25 gram boter
- ± 1 dl (halfvolle) melk (desnoods verdunde koffiemelk)
- een beetje (zonnebloem)olie
Bereidingswijze
2 personen
Aardappels schillen, in stukken en ca. 20 min. gaarkoken. Witlof in reepjes snijden (gebruik ook de harde kern, alleen als je van bitter houdt). Stamp de aardappelen en maak er met wat melk, boter en zouteen (beetje droge) puree van. Roerbak het witlof heel kort (1/2 minuut ongeveer) met weinig olie of wat boter; eigenlijk alleen om het warm te maken.
Roer van het vuur af de sambal en de ananasstukjes erdoor. Roer dit mengsel en de noten door de puree en warm alles even door, zodat de witlof niet zacht wordt. Volgens mij hoef je het witlof niet persé vooraf te bakken. De noten in de oven voorverwarmen piept ook oude noten weer op. Dan even laten afkoelen, zodat ze knapperig worden.
Ik maak het voor 2 dagen en bak het de volgende dag 15 tot 20 min. in de oven op 220 ° C, met fetakaas (verkruimeld) of Goudse kaas erover.
Spruitjesstamppot
Ingrediënten
- 2 personen
- 500 gram aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- ± 400 gram spruitjes, schoongemaakt
- 1 grote ui, grof gesnipperd
- boter of olijfolie
- ± 100 ml. crème fraîche (of boter en gewone melk)
- peper, zout, nootmuskaat
- 150 gram pittige kaas in kleine blokjes (of je eigen favoriete kaas, probeer ook eens blauwe kaas)
Bereidingswijze
2 personen
Bak de uien aan in de boter, goed roerbakken maar ze moeten niet bruin worden. Deksel op de pan en zachtjes stoven terwijl aardappelen en spruitjes koken. Kook de aardappelen goed gaar in 15 tot 20 minuten. Kook tegelijkertijd de spruitjes tot ze beetgaar zijn, in ongeveer 15 minuten. Stamp de aardappelen (terwijl de pan op heel laag vuur staat) met de crème fraîche of een klont boter en wat melk en roer er puree van met wat zout, peper en flink wat nootmuskaat
N.B. ik vind aardappelpuree geslaagd als ik deze met een grote garde kan opkloppen, maar het moet niet te dun zijn. Met crème fraîche is heerlijk, maar een keertje zondigen met goede (biologische) roomboter en melk, yummy!
Schep de uien, de spruitjes en de kaasblokjes door de puree zodat de spruitjes zoveel mogelijk heel blijven. Even op een warmhoudplaatje laten staan zodat de kaas kan smelten.