Soupe au pistou

Ingrediënten

  • 250 gram (gedroogde) witte bonen (1 nacht van tevoren in de week zetten)
  • Te vervangen door: 1 grote of 2 kleine potten gare witte bonen, maar zelf gekookte bonen geeft een betere soep
  • 200 gram (spek)snijbonen in stukjes van 2 cm
  • 1 courgette
  • 75 gram macaroni
  • 1 grote ui
  • 3 kleine aardappelen
  • 150 gram geraspte verse Parmezaanse kaas (of pittige Nederlandse kaas)
  • Voor de Pistou (= Pesto):
  • 2 grote of 3 kleine rijpe vleestomaten (of vervangen door tomaten uit blik)
  • 1 volle eetlepel verse basilicum (fijngesneden) of 1 volle eetlepel gedroogde
  • 4 of 5 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie, peper en zout

Bereidingswijze

Recept voor 4 personen; porties zijn goed in te vriezen.

Kook de geweekte witte bonen 1 uur in ruim water.
Snijd de groenten, uien en aardappelen in dobbelsteentjes.
Zet ze op met de witte bonen (en het kookwater hiervan) in ruim water (zodat ze het onder staan), met zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.
Kook alles 15 minuten.
Roer dan de Pistou (zie onder) erdoor en kook nog 5 minuten.
N.B. Kook de macaroni de laatste 10 minuten mee (of korter, afhankelijk van de kooktijd)
Laat de soep afkoelen.
Direct voor het opdienen wordt de kaas erdoor geroerd.

 

Pistou (= Pesto)
Verwijder kern en zaadjes uit de tomaten.
Stamp de knoflook in een vijzel fijn, samen met de basilicum, de tomaten en de olijfolie. Of gebruik een staafmixer.

 

Erbij: stokbrood of knoflookbrood en een frisse salade.
Knoflookbrood: stokbrood elke 3 cm bijna doorsnijden en tussen de sneetjes klontjes boter of margarine, vermengd met knoflook, doen. Het brood in aluminiumfolie wikkelen en in oven of magnetron heet laten worden. Of: stokbrood in schijfjes op de bakplaat leggen (of witte boterhammen), knoflookboter erop smeren en even bruinen onder de grill.

Ratatouille

Ingrediënten

 

  • 1 middelgrote courgette
  • 1 middelgrote ui
  • 2 rijpe vleestomaten (eventueel 3 tomaten uit blik met wat vocht)
  • 1 kleine aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie (of meer, naar smaak)
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Bereidingswijze

2 personen

Snijd de groente in grote dobbelstenen; haal zaad en kern uit de tomaten.
Verwarm de olie in een braadpan (niet te heet).
Doe de groenten in de pan en roerbak ze even tot ze licht kleuren.
Stoof ze in ongeveer 15 minuten gaar in de olie. Dus niet bruinbakken.

Erbij: alweer stokbrood of knoflookbrood en een salade, bijvoorbeeld veldsla met vinaigrette.

Of (noten of 4-granen)rijst en/of gebakken groenteballetjes of Roast Potatoes.

Vinaigrette: 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel (wijn)azijn of citroensap, heel klein beetje fijngestampte knoflook (mespuntje), (mespunt pittige mosterd) versgemalen zwarte peper en snufje zout. Saus goed schudden in een jampotje. Het is een vrij scherp sausje, tenzij u een zachte azijnsoort gebruikt.

Of mager sausje: Becel mayonaise vermengen met magere yoghurt (50/50), peper, zout, mosterd en knoflook.

Salade Niçoise

Ingrediënten

  • een paar stevige slabladeren (liever geen ijsbergsla, te weinig smaak)
  • 4 middelgrote, stevige tomaten elk in 6 partjes gesneden (zaadjes en vocht er uithalen)
  • ongeveer 200 gram gekookte sperziebonen, in stukjes van ca. 4 cm. **
  • ½ komkommer in dobbelsteentjes
  • 1 groene paprika (of iets meer) in niet te kleine stukjes
  • 1 kleine ui, middelfijn gesnipperd
  • 1 ½ (of 2) hardgekookte eieren in partjes
  • 12 zwarte olijven
  • 2 middelgrote, koude, gekookte aardappelen in dobbelsteentjes (iets meer mag ook)

eventueel: ongeveer 50 gram stukken tonijn uit blik of 4 ansjovisfilets.
eventueel: wat grof gesneden basilicumblaadjes.

Bereidingswijze

2 personen, maaltijdsalade *

Vinaigrette: 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap of (witte-wijn)azijn, ½ uitgeperst teentje knoflook, peper en zout: in een jampotje doen en goed schudden. Meer vinaigrette mag natuurlijk ook; zelfde verhouding.

Scheur de slabladeren in stukjes en leg die op een schaal (of maak 1 portie per persoon in een leuke kom). Meng alle groenten voorzichtig door elkaar met de helft van de vinaigrette en leg dit mengsel op de sla. Leg de partjes ei en eventueel de ansjovisfilets of tonijn erop. Giet de rest van de vinaigrette erover en garneer desgewenst met de basilicum (peterselie mag van mij ook; ik vind basilicum voor deze salade te opdringerig van smaak).

* De hoeveelheden zijn bij benadering opgegeven; voor een maaltijdsalade vind ik dit een lekkere combinatie. Ik gebruik bewust weinig knoflook en ui. Neem voor een salade als voor- of bijgerecht ongeveer de halve hoeveelheden.

* * Over de bonen wordt verschillend gedacht. In sommige recepten neemt men kleine artisjokbodems inplaats van sperziebonen. In blik of pot vind ik die meestal te papperig, vers gekookt zijn ze heerlijk in deze salade. Officiëel moeten er “fèves” in. Volgens het woordenboek zijn dat (kleine) tuinbonen, maar die lijken me te uitgesproken van smaak.

Maissalade

Ingrediënten

  • 2 grote of 3 middelgrote gare aardappelen in dobbelsteentjes
  • ± 200 gram gare sperziebonen, in stukken van ± 3 cm
  • 1 rode paprika in kleine stukjes
  • 1 blikje of potje mais of verse korrels, van 2 kolven geschrapt
  • ruim 100 gram belegen boerenkaas in kleine dobbelsteentjes
  • ± 15 olijven (kies wat je zelf lekker vindt) zonder pit, gehalveerd (zelf neem ik meestal groene olijven uit een potje, gevuld met paprikastukjs)

Bereidingswijze

2 personen:

Meng alles door elkaar met een dressing en laat liefst nog even intrekken:
Mayonnaise, eventueel 2/3 mayonnaise en 1/3 (halfvolle) yoghurt, peper en zout, of:
Vinaigrette: 3 eetlepels olijfolie (of meer) en ongeveer 1 eetlepel citroensap of (appel)azijn, peper en zout. Mengen in een jampotje, goed schudden en proeven.
Of je eigen, niet zoetige, favoriete dressing. Zelf gebruik ik Becel Dressing met wat magere kwark, peper en zout.

Opdienen met (stok)brood, olijven, partjes tomaten en eventueel plakjes hardgekookt ei.